Het Geirangerfjord: van alle ontelbare Noorse fjorden wordt dit fjord over het algemeen gezien als de mooiste van het stel. Of dat terecht is, laat ik even in het midden. Maar dat het Geirangerfjord beeldschoon is, leidt geen twijfel. Niet voor niets staat het ook Werelderfgoedlijst van Unesco. Het 15 kilometer lange fjord is op sommige plekken zeer nauw met steile rotswanden aan beide zijdes. En deze worden op hun beurt weer aangekleed door spectaculaire watervallen die vanaf grote hoogte naar beneden kolken.
Fotocredit hoofdfoto bij dit artikel: Terje Rakke/Nordic life – Visitnorway.com
Ben je in de buurt op jouw vakantie in Noorwegen, dan mag je het Geirangerfjord niet overslaan. In dit artikel geef ik je informatie die van pas kan komen bij een bezoek.
Hoe kom je er?
Het Geirangerfjord ligt in de regio Sunnmøre. Deze regio bevindt zich min of meer precies halverwege Bergen en Trondheim, aan de westkust van Noorwegen. Het Geirangerfjord zelf is een vertakking van het Storfjorden (Grote Fjord) en vernoemd naar het plaatsje Geiranger dat je aan het eind van het fjord vindt.
De meeste Nederlanders zullen vanuit het zuiden via de E15 en daarna de FV63 naar Geiranger rijden. Het rijden van deze weg is sowieso al een belevenis, omdat je van meer dan 1.000 meter hoogte slingerend afdaalt naar zeeniveau. Een prachtige rit!
Mocht je vanuit het noorden komen, dan bereik je Geiranger ook via de FV63, maar dan uit tegengestelde richting via het plaatsje Eidsdal en de veerpont over het Storfjorden. Aan het eind van dit artikel ga ik nog wat dieper in op deze toegangswegen, die een bezienswaardigheid op zich zijn.
Wat is er te doen rond het Geirangerfjord?
Goed, we weten dat het Geirangerfjord prachtig is en dus de moeite van een bezoek meer dan waard is. En we weten hoe je het fjord kunt bereiken. Maar hoe kun je een dagje op en rond het Geirangerfjord nu het beste besteden? Wat is er allemaal te doen? Dat lees je hieronder!
Ontdek het Geirangerfjord vanaf het water
De beste manier om het Geirangerfjord te ontdekken is uiteraard vanaf het water zelf. En het goede nieuws is dat er hiervoor enkele uitstekende opties zijn.
Boek een rondvaart vanuit het dorpje Geiranger
De eenvoudigste optie om het Geirangerfjord vanaf het water te zien is om een rondvaart vanuit het dorpje Geiranger te boeken. Zeker in het hoogseizoen vertrekken er gedurende de hele dag boten.
Je kunt kiezen voor een rondvaart van 1 uur of van 1.5 uur. Door middel van een audiogids word je alles verteld over de rijke geschiedenis van het fjord en geattendeerd op de prachtige watervallen met bijzondere namen als ‘De zeven zusters’, ‘De minnaar’ en ‘De bruidssluier’.
Kosten bedragen zo’n 35 euro per persoon voor een trip van 1 uur en ongeveer 40 euro voor die van 1,5 uur. Meer info vind je op deze website. Hier kun je ook vooraf tickets boeken., maar deze kun je ook gewoon ter plekke kopen.
Hier een kleine impressie van een rondvaart over het Geirangerfjord:
Neem de veerpont uit Hellesylt naar Geiranger
Een andere aantrekkelijke optie om het Geirangerfjord te zien, is om vanuit het gehucht Hellesylt met de auto het veerpont naar Geiranger te nemen. Vooral als je in één dag de regio rondom het Geirangerfjord wil ontdekken is dit erg handig. Je maakt immers geen rondje maar gaat van A naar B terwijl je toch het fjord meepikt.
Ook op de veerboot wordt er door middel van een audiotoer van alles verteld over het fjord. De overtocht duurt ongeveer 1 uur en vertrekt in het hoogseizoen drie keer per dag.
Er vanuit gaande dat je de auto meeneemt op de pont, zijn kosten wel fors hoger. Voor één voertuig van maximaal 10 meter mét inzittenden betaal je zo’n 120 euro. Alle informatie over de verbinding tussen Hellesylt en Geiranger, inclusief verrektijden, vind je op deze website.
Een actieve optie: huur een kajak
Wil je zelf bepalen welke delen van het Geirangerfjord je van dichtbij wil zien? Dan is het misschien een goed idee om een kajak te huren en zelf op ontdekkingstocht te gaan. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens lekker actief bezig bent!
Je kunt een kajak huren in Geiranger zelf. Er zijn verschillende opties: een kajak voor één persoon, een dubbele kajak (aan te raden met kinderen) of een tocht over het water onder begeleiding van een gids. De verhuurder zorgt voor de essentiële benodigdheden zoals een zwemvest, kaart en hoesje voor je telefoon.
De kosten zijn afhankelijk van hoe lang je op het water bent. Een eenpersoons kajak huur je een uurtje voor zo’n 30 euro of tussen de 1 en 3 uur voor 45 euro. Een dubbele kajak kost je iets meer en ook een gids kost extra. Alle info, plus de mogelijkheid tot boeken vind je op de site van de verhuurder: Active Geiranger.
Bootje huren en vissen
Active Geiranger bied ook de mogelijkheid om een bootje te huren in diverse groottes. Indien je van vissen houdt, kun je op deze manier je hart ophalen. Active Geiranger verhuurt ook visspullen, als je je eigen spullen in Nederland hebt gelaten. Ook hier kun je eventueel gebruikmaken van de diensten van een gids.
Het kleinste bootje huur je voor een uurtje voor 40 euro. Visspullen kosten je ongeveer 8 euro per uur. Raadpleeg ook hier de website voor de volledige informatie.
Wandelen rond het Geirangerfjord
Een andere manier om het Geirangerfjord te aanschouwen is te voet. Vanuit Geiranger, maar ook vanuit andere plekken rond het fjord, is er een groot aanbod aan wandelingen. Welke wandeling je ook kiest, hou rekening met een inspannende tocht. In de meeste gevallen zul je namelijk vanaf zeeniveau flink moeten klimmen om genoeg hoogte te maken om het fjord in al zijn schoonheid te kunnen zien.
Het voert te ver om in dit artikel alle wandelingen te beschrijven. Het beste is om Google te gebruiken en te zoeken op ‘hiking Geiranger’ of ‘hiking Geirangerfjord’ en zodoende een wandeling te vinden die bij je past.
En, om je toch een beetje op weg te helpen, hier een overzicht van 6 wandelingen op de site van fjordnorway.com. Je vindt hier onder andere de beschrijving van misschien wel de meest populaire wandeling rond het Geirangerfjord. Hiervoor stap je tijdens de rondvaart uit bij ‘halte’ Skagehola en klim je langs een stijl pad naar de historische bergboerderijen Skageflå en Homlongsætra. Daarna daal je weer af naar het dorp.
Het dorpje Geiranger
Stel je niet teveel voor van het dorpje Geiranger zelf. In het dorpje wonen maar 250 mensen.. Tegelijkertijd wordt het jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht en leggen er in het hoogseizoen tussen de 140 en 180 cruiseschepen aan. Al die toeristen moeten toch iets te doen hebben tijdens hun bezoek, dus vind je in Geiranger wat typische souvenirwinkels, hotels en enkele restaurants.
Het is aardig om een uurtje door Geiranger te slenteren, maar hang er zeker niet je hele dag aan op. Ik vind het vooral een goede manier om wat tijd te doden als je bijvoorbeeld even moet wachten totdat de rondvaartboot vertrekt. Ook blijft het altijd imponerend om de gigantische cruiseschepen van dichtbij te kunnen bekijken.
Rijd over de wegen boven het fjord
Helemaal aan het begin van dit artikel heb ik het al even kort gehad over de toegangswegen naar Geiranger. Als gezegd is het rijden van deze wegen een avontuur op zichzelf. Hoog van boven het fjord, met de meest prachtige uitzichten om je heen, daal je af naar zeeniveau.
Weg 63 uit het noorden: de Adelaarsweg
De weg vanuit het noorden – FV63 – heeft de mooie Noorse naam Ørnevegen. Vertaald naar het Nederlands betekent dit ‘Adelaarsweg’, vernoemd naar het grote aantal adelaars dat vroeger in deze contreien vertoefde. Deze in 1955 geopende weg zorgde ervoor dat Geiranger door het hele jaar heen bereikbaar is. In 11 haarspeldbochten zak je langs de steile bergwand af naar het fjord. Onderweg kom je een uitzichtpunt tegen waar je even pauzeren en van de natuurpracht kunt genieten.
Weg 63 uit het zuiden: neem de afslag naar Dalsnibba
De aanloop naar het Geirangerfjord vanuit het zuiden is wat langer dan vanuit het noorden. Maar ook dit gedeelte van de FV63 is werkelijk schitterend. Vanuit een bijna arctische omgeving wordt de wereld groener en groener totdat je het fjord bereikt. Ook op deze route vind je veel parkeerplekken waar je kunt stoppen om foto’s te maken.
Een aanrader is om je trip naar het Geirangerfjord te combineren met een bezoek aan het uitzichtpunt Dalsnibba. Een afslag aan de FV63 brengt je over een steile weg naar een hoogte van liefst 1.500 meter. Maar bovenop vind je een weergaloos uitzicht en kun je in de diepte het fjord zien liggen. De weg naar Dalsnibba is een tolweg en je betaalt zo’n 15 euro voor toegang met de auto.
Dit filmpje, weliswaar gericht op racefietsers, geeft je desalniettemin een heel mooi beeld van weg 63 vanuit Geiranger naar Dalsnibba:
Nuttige artikelen op deze site
Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:
Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?
Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen?
Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht
Fietsen in Noorwegen: een unieke ervaring
Over de Besseggen: een verslag van de populairste wandeltocht van Noorwegen
One comment in this post
Dag Anders,
ik ben me aan het voorbereiden voor onze reis naar Noorwegen in juni 2024, ik heb veel op je site gelezen en aan gehad.
Dank je wel!