Eén van de mooiste, en daarom ook één van de meest populaire, wandelingen in Noorwegen is die over de Besseggen bergkam. Deze spectaculaire en schitterende dagtocht van zo’n 14 kilometer voert je over een woeste bergrug met fenomenaal uitzicht op de 2.000 meter hoge pieken van Jotunheimen. Zo’n 30.000 toeristen maken jaarlijks deze tocht. De wandeling is echter géén ‘makkie’. Gemiddeld doet men er 6-7 uur over en de tocht kent flinke klimmen en afdelingen. En het meest spectaculaire onderdeel, de passage over de daadwerkelijke Besseggen richel is, afhankelijk van hoe je omgaat met hoogtes, spannend of zelfs eng te noemen. Want de richel is op sommige punten niet meer dan een paar meter breed waarna je aan weerskanten de diepte in kijkt.. Zelf heb ik deze tocht een aantal keren gedaan, en hij verveelt nooit. In dit artikel kun je een verslag lezen van de laatste keer dat ik deze tocht liep: in juni 2015 met mijn vriendin Nicole. Voor de echt praktische informatie rond deze wandelingen: tijden van het veerbootje op het Gjendemeer, de kosten, informatie over een gids, etc) verwijs ik je naar de uitstekende website van VisitNorway.nl.

Wandelverslag: juni 2015

Goed, wij liepen deze tocht dus in juni 2015. In de winter van dat jaar viel er in de Noorse bergen enorm veel sneeuw, en in het voorjaar bleef het erg koud. Voor wandelaars in het zomerseizoen had dit tot gevolg dat je met bovengemiddeld veel sneeuwpassages te maken kreeg. Zoveel zelfs, dat het lang onzeker was of de Besseggen wandeling überhaupt ‘geopend’ zou zijn. Maar via internet konden we enkele dagen voordat we de wandeling wilden maken toch de bevestiging vinden: het was te doen. Persoonlijk vind ik dat je deze wandeling alleen moet doen in goed weer. Niet alleen vanwege het uitzicht dat je mist als het regent, maar ook vanwege de veiligheid. Het is namelijk geen pretje om de Besseggen richel over te moeten als deze nat is. Toen de weergoden ons een dag gunstig (lees: zonnig) gezind was, twijfelden we geen moment en reden we vanaf ons vakantiehuis bij Otta naar Gjendesheim.

Kies je looprichting

Vanaf deze enorm grote DNT-hut kun je de wandeling beginnen of eindigen. Als je start vanaf Gjendesheim zul je de Besseggen richel moeten afdalen en kom je uiteindelijk bij de hut Memurubu uit. Daarvandaan neem je dan het bootje over het Gjendemeer terug naar Gjendesheim. Wij kozen echter om te beginnen met het bootje en de wandeling vanaf Memurubu te starten. Dit heeft een paar voordelen. Zo hoef je geen rekening meer te houden met het halen van de laatste boot als je wat langer doet dan gepland over de wandeling. En de Besseggen richel loop je dan omhoog, wat ik zelf iets makkelijker vindt dan hem afdalen. Goed, mooi op tijd om 09.00 stonden we klaar bij Gjendesheim om de boot te nemen. Deze vaart je in 20 minuutjes naar Memuruba. Alleen dit boottochtje is al schitterend en stelt je ook in staat om vanaf het meer naar rechts omhoog te kijken om een beetje te zien wat je later op de dag te wachten staat..

vergelijk noorwegen overtochten

Vanuit het vertrek omhoog

Nadat het bootje is aangemeerd, zie je enkele tientallen meters verder op de hut Memurubu liggen. Ook dit is een vrij grote hut, maar vandaag laten we hem links liggen: het is tijd om aan de wandeling te beginnen! Om 10.00 stipt vertrekken we dan echt. De start van de wandeling is meteen pittig. Memurubu ligt op 1.000 meter boven zeeniveau en in de eerste kilometers klim je naar een hoogte van 1.500 meter. Flink zweten dus! Maar de schitterende uitzichten op het Gjende-meer en op de hoge pieken van Jotunheimen zorgen ervoor dat de inspanning wat wordt verlicht. Meteen kregen we hier al te maken met forse sneeuwvelden, maar het pad was duidelijk zichtbaar dankzij wandelaars die de tocht al hadden ondernomen. En de sneeuw was ook lekker hard, waardoor het prima te lopen was. Verder hadden we nog een mooie bonus: in de verte herkenden we een groepje rendieren! Hoewel er duizenden van deze dieren in het wild in Jotunheimen leven, laten ze zich liever niet zien aan mensen. Echt bijzonder dus! Na de eerste 500 hoogtemeters, kent de wandeling een wat meer golfend karakter. We dalen zo’n 100 hoogtemeters, om ze vervolgens weer te moeten klimmen. Daarbij kijk je aan de rechterkant de diepte in, met het Gjende-meer honderen meters lager. Het pad wordt nergens echt gevaarlijk, maar komt soms wel dicht genoeg bij de rand om je de hoogte te laten ‘voelen’.

Ook in het eerste gedeelte van de wandeling komt het pad soms dicht in de buurt van de afgrond..

Ook in het eerste gedeelte van de wandeling komt het pad soms dicht in de buurt van de afgrond..

De Besseggen richel in het vizier

Na ongeveer 1.5 lopen komt voor het eerst de Besseggen richel in de verte in het zicht. Weer een half uurtje later zien we ook het tweede meer dat deze wandeling zo bijzonder maakt: het Bessvatnet. Als het hoogzomer is, kennen het Gjende-meer en het Bessvatnet allebei een duidelijk verschillende kleur. Het Bessvatnet is meer blauw, terwijl het Gjende-meer juist een groene kleur kent. Dit omdat het Bessvatnet voornamelijk bestaat uit smeltwater, terwijl het Gjende-meer juist vooral rivier- en regenwater heeft. In ons geval wat de situatie echter heel anders: het Bessvatnet was nog volledig bevroren! En wat is dat een schitterend plaatje!

Het bevroren Bessvatnet in de verte. Met nu nog ietwat onschuldig ogend: de Besseggen-richel.

Het bevroren Bessvatnet in de verte. Met nu nog ietwat onschuldig ogend van deze afstand: de Besseggen richel.

Na een stevige afdeling, stonden we na een kleine 3 uur lopen op ‘Bandet’. De smalle strook van misschien 20 meter breed met links het Bessvatnet gelegen op zo’n 1.350 meter en rechts, honderden meters lager het Gjende-meer. En recht voor je neus het hoofdgerecht voor deze wandeling: de imposante Besseggen richel.

De Besseggen-richel

Het absolute hoofdgerecht van de wandeling..

Hoe hoger, hoe smaller

Het bestijgen van de richel gaat in het begin nog redelijk vriendelijk. Je moet licht klauteren, maar het is allemaal niet te steil. Ook voelt het niet alsof de afgrond aan beide kanten slechts één misstap verwijderd is. Dit verandert echter naarmate je hoger komt.. Vanaf ongeveer 1.500 meter hoogte tot 1.600 meter hoogte heb je af en toe handen en voeten nodig om omhoog te komen. Te technisch is het allemaal niet, en als je goed vooruit kijkt om je route te bepalen dan komt iedereen wel boven. Wel zijn de afgronden aan weerszijden hier echt ‘voelbaar’ wat de kick (of de spanning..) nog groter maakt. Nogmaals: onderschat dit gedeelte niet! En ook in slecht weer met regen en/of veel wind zou ik hier zelf niet overheen willen gaan.

Voeten én handen zijn soms nodig bij het beklimmen van de Besseggen-richel.

Voeten én handen zijn soms nodig bij het beklimmen van de Besseggen richel.

Nadat je het steilste gedeelte van de Beseggen richel gehad hebt, vlakt de klim weer wat af. Uiteindelijk bereik je het hoogste gedeelte van deze tocht: Veslfjellet op 1.763 meter hoogte en gemarkeerd door een enorme steenhoop. Dit punt vormt een logisch rustpunt om letterlijk en figuurlijk terug te blikken op waar je vandaan komt. Dit alles ondersteunt door het magnifieke uitzicht op de Jotumheimtoppen in de verte. Blaas dus even goed uit en besef je ook dat het zwaarste gedeelte achter je ligt. Wij bereiken dit punt na een kleine 4 uur lopen.

Voorzichtig naar beneden

Hoewel het klimwerk dus achter de rug is, betekent dit niet dat je ontspannen naar beneden kunt lopen. Dit laatste gedeelte, waar wij nog een dikke 1.5 uur over deden, is listig. Er zitten enkele steile passages tussen waardoor je goed moet kijken waar je je voeten neerzet. Een struikelpartij met alle gevolgen van dien is zo gemaakt. Gelukkig helpt de DNT wandelaars hier een handje door kabels en touwen te spannen op die plekken waar het nodig is. Dit biedt welkome houvast. Na een totale wandelduur van 5,5 uur stonden wij wee moe en voldaan bij Gjendesheim en konden we terugblikken op een schitterende dag. Nogmaals kwam de realisatie dat dit een wandeling is die je echt gedaan moet hebben als je in de buurt bent. Maar, en ik hoop dat dit wel duidelijk is geworden uit bovenstaande beschrijving, bereid je goed voor, weet dat de tocht niet zonder risico’s is en waak dus voor onderschatting!

Extra info

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Hoe duur is Noorwegen?

Hoe is het weer in Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht

Fietsen in Noorwegen: een unieke ervaring